Moikka!
Tänään kirjoitan alaraajojen nivelrikoista ja mitä jalkaterapeutti voi asialle tehdä.
Mikä on nivelrikko?
Nivelrikossa vastakkain olevien luiden välinen nivelrako on pienentynyt. Tästä seuraa se, että ajan kuluessa ja rasituksen säilyessä samana, rako vain pienenee ja vastakkain olevat luut alkavat hankaamaan toisiinsa. Pikkuhiljaa luiden rustopinta kuluu rikki ja nivel tulee kipeäksi.
Alaraajojen nivelrikolla tarkoitetaan nivelrikkoa, joka kohdistuu alaraajoissa oleviin niveliin. Eli lonkan, polven, nilkan tai jalkaterän alueen nivelrikko. Yleensä nivelrikon oireet alkavat nivelen kipuiluna, mutta kipu hellittää kuitenkin levossa. Pikku hiljaa, jos rasitus säilyy samana, nivelrikko pahenee ja kipu kroonistuu. Oireina on yleensä jatkuvaa kipua ja nivelen turvotusta. Nivelen liikeradat ovat yleensä myös rajoittuneet eikä nivel liiku enää niin paljoa kuin sen olisi mahdollista.
(kuvan lähde: https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/nivelrikkoklinikka/nivelrikko-polvessa) |
Mitkä tekijät altistavat nivelrikolle?
Nivelrikolle altistavat seuraavat tekijät
Toistuvat liikeradat ja fyysinen rasitus
Kun niveleen kohdistuu jatkuvasti sama rasitus, se alkaa kulua. Varsinkin mitä fyysisesti raskaampi työ tai harrastus on, sitä kovemmalle rasitukselle nivelet joutuvat. Huonot jalkineet voivat myös edesauttaa nivelrikon syntyä.
Sisäiset tekijät
Korkea ikä, naissukupuoli, ylipaino, rakenteelliset epämuodostumat tai kehityshäiriöt altistavat nivelrikolle. Varsinkin synnyttäneillä naisilla nivelrikon riski kasvaa, koska raskausaikana raskaushormonit löysentävät niveliä.
Vammat
Niveleen kohdistuneet vammat ja traumat altistavat myös nivelrikolle.
Alaraajan linjausmuutokset
Tämä tarkoittaa sitä, jos alaraajoissa on pihtipolvet tai länkisääret (polven valgus- tai varusasento) tai nilkan/jalkaterän asento on muuttunut, niveleen kohdistuu epäedullinen rasitus ja pitkänajan kuluessa niveleen voi syntyä nivelrikko.
Jalkaterapian hoitokeinot
Jalkaterapeutin hoitomenetelmät ovat konservatiivisia eivätkä ne poista nivelrikkoa. Hoidon avulla voidaan saada kipu hallintaan sekä lievittymään. Tärkeää nivelrikon hoidossa on myös, että liikunta- ja toimintakyky säilyy, jotta asiakas vois jatkaa normaalia arkeaan ja mahdollisia harrastuksiaan.
Liikunta ja painonhallinta
Nivelrikon hoidossa on tärkeää jatkaa liikuntaa kivun rajoissa. Liikkeessä nivelissä oleva nivelneste pääsee liikkeelle ja se voitelee nivelpintoja. Näin ollen liike on lääke. Jalkaterapeutti voi tehdä yksilöllisen harjoitusohjelman, johon voi sisältyä lihaskuntoa parantavia/ylläpitäviä liikkeitä sekä kehonhuoltoa, kuten venyttelyä. Jalkaterapeutti ohjeistaa tekemään liikkeet oikeaoppisesti, jotta liikeradat ovat oikeat eikä niveliin synny enempää vaurioita. Muita hyviä liikuntamuotoja on uinti, pyöräily ja reipas kävely. Edellä mainitut lajit ovat nivelystävällisiä lajeja, koska niissä niveliin ei aiheutu kovaa iskumaista rasitusta.
Painonhallinta on myös tärkeää nivelrikon hoidossa, koska mitä enemmän painoa, sen enemmän rasitusta niveliin kohdistuu.
Pohjalliset ja kengät
Polven nivelrikon hoidossa kengän olisi hyvä olla mahdollisimman joustava ja ohutpohjainen tai keinupohjakenkä. Hyviä kenkiä on esimerkiksi kevytjalkineet. Kun kenkä on mahdollisimman joustava ja kevytpohjainen, jalan oma iskunvaimennus pääsee toimimaan oikealla tavalla ja kävelyssä aiheutuva rasitus pienenee. Polven nivelrikko voi johtua monesti vääristä alaraajojen linjauksista, joten pohjallisista voi olla monesti hyötyä ohjaamaan askellusta oikeaan suuntaan. Mutta pohjalliset eivät yksinään riitä ja pohjallisten lisäksi pitää voimistaa jalkaterän ja alaraajojen lihaksia, jotta alaraajojen linjaukset suorenisivat. Myös kävelyohjauksesta, jossa opetellaan oikeanlainen askeleen rullaus, on hyötyä alaraajojen oikeanlaisen linjauksen hahmottamisessa.
Nilkan ja jalkateränalueen nivelrikon hoidossa on taas tärkeää vakauttaa nivel ja silloin hoitona tulisi käyttää mahdollisimman jäykkäpohjaista pohjallista tai kenkää. Nilkan liike tulee kuitenkin säilyä, jotta kävely on mahdollista.
Fysikaaliset hoitokeinot
Kipeisiin niveliin voidaan myös tehdä erilaisia laitehoitoja. Esimerkiksi ultraääni tai kylmä/kuuma-hoito voi olla apuna kipuun ja turvotukseen.
Yllä olevilla keinoilla jalkaterapeutti voi auttaa nivelrikon hoidossa. Jalkaterapeutti ei kuitenkaan voi diagnosoida nivelrikkoa, vaan sen tekee lääkäri. Lääkäri voi erilaisilla kuvantamismenetelmillä selvittää nivelrikon laajuuden ja laadun ja sen perusteella määrätä lääkitystä tai leikkaushoitoa.
Kiitos, kun luit tekstini! Lähteenä käytin kirjaa: Jalkaterveys 2016, tekijöinä Minna Stolt, Anne Flink, Riitta Saarikoski ja Petri Väyrynen. Lähteenä oli myös omat kokemukseni ja tietoni aiheesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti