maanantai 11. helmikuuta 2019

Silikoniortoosit varpaiden virheasentoihin

Yksi jalkaterapian keino korjaamaan varpaiden virheasentoja, suojaamaan ihoa ja keventämään painekohtia on yksilöllisesti tehdyt silikoniortoosit. Silikoniortooseja voidaan tehdä seuraaviin ongelmiin:


  • Oikaisemaan 1- ja 5-varpaiden vaivaisenluuta
  • Vasaravarpaiden, alle tai ylös kääntyneiden sekä kiertyneiden varpaiden oikaisuun
  • Leikkauksen jälkeinen hoito immobilisoimalla varvas
  • Tasaamaan eripituisia varpaita
  • Painehaava/alkavan painehaavan kevennys
  • Ihon suojaus hankaukselta ja känsien ja kovettumien syntymisen estäminen
  • Varvastäyte täyttämään amputoitua varvasta


Valmistus

Silikoniortoosit tehdään aina yksilöllisesti vastaanotolla. Materiaalina voidaan käyttää joko kiinteää silikoni massaa tai nestemäistä massaa. Nestemäistä massaa käytetään yleensä nauhasilikonien teossa. Nauhasilikoneista tehdään monesti monen varpaan oikaisija, jos asiakkaalla on vasaravarpaat.






Käyttö ja huolto

Silikoniortoosi suoristamaan vaivaisenluuta
Valmiin silikoniortoosin voi ottaa käyttöön 24h valmistuksen jälkeen. Aluksi silikoniortoosia tulee käyttää vain lyhyitä aikoja ja pikkuhiljaa lisätä käyttöaikaa. Silikoniortoosia voi käyttää vain silloin kun on sukka jalassa ja yöllä sitä ei tarvitse käyttää. Mitä enemmän silikoniortoosia käyttää, sen paremman hoitovasteen siitä saa. Tämän takia silikonia tulisi pitää mahdollisimman usein, mieluiten päivittäin, aina kun on jaloilla. Ortoosia voi pestä haalealla vedellä ja saippualla ja sen käyttöikä on melko pitkä, jos sitä huoltaa oikein.

Oikein käytettynä silikoniortoosi on edullinen ja kustannustehokas apu erilaisiin virheasentoihin. Kun asiakas sitoutuu varvasortoosien käyttöön, niillä voidaan ehkäistä parhaimmillaan varpaiden amputointi tai muu leikkaushoito.




Kiitos, kun luit kirjoitukseni! Käy myös katsomassa FB-sivuni Jalkaterapeutti Reetta Jauhiainen ja ota sivuni seurantaan!
















keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Millainen on hyvä lapsen kenkä?

Moikka!


Tänään ajattelin kirjoittaa teille asiasta, joka on lähellä minun sydäntäni eli lasten kenkien valinta. Minulla on itselläni 3- ja 1- vuotiaat lapset ja heidän kauttaan olen törmännyt erittäin haastavaan asiaan, nimittäin sopivien kenkien löytäminen! Tunnetusti lasten jalat kasvavat hurjaa vauhtia. Yleensä jalat kasvavat sykäyksittäin. Eli vaikka olisit kuukausi sitten ostanut sopivat kengät lapsellesi ne voivatkin olla kuukauden käytön jälkeen pienet, jos kohdalle osuu kasvupyrähdys! Tämän takia olisi tärkeää vähintään 3kk välein tarkistaa kenkien sopivuus. Mutta miten?


Jalkaterän mittaus

Kaikista varmin tapa mitata jalan pituus ja valita sopiva kenkä, on piirtää jalan kuvio paperiin ja mitata piirroksesta jalan pituus. Alla kerron kohta kohdalta ohjeet:


  • Tarvitset kynää, paperia, mittanauhan/viivottimen ja paljain varpain olevan lapsen.
  • Pyydä lapsi seisomaan paperin päälle. On tärkeää, että lapsi seisoo, koska silloin jalalle kohdistuu painoa ja jalka on oikean kokoinen. Jos mittauksen tekee lapsen istuessa, jalka ei kuormitu ja on huomattavasti pienempi kuin ilman kehonpainoa. Lapsen tulisi seistä paino molemmilla jaloilla.

  • Piirrä molempien jalkojen ääriviivat. Pidä kynää hiukan viistossa, jotta rajat olisivat mahdollisimman tarkat.






  • Kun piirrokset ovat valmiit, lisää varpaiden eteen 17mm lisätilaa piirtämällä.



  • Leikkaa jalkaterän kuvio ja mallaa lapsen kengissä oleviin pohjallisiin.

Piirroksen voi myös mitata ja verrata mittaa pohjalliseen.

Riittävä kasvuvara

Jätä 1cm tilaa kantapään kohdalle


  • Kengät ovat sopivat, kun varpaiden edessä on 17-12mm käyntivaraa, talvikengissä 20mm-15mm.




Toinen tapa:


  1. Piirrä lapsen jalka edellisen ohjeen mukaan paperiin.
  2. Mittaa piirroksen jalan pituus pisimmän jalan mukaan.
  3. Lisää mittaan 17mm.
  4. Ota lapsen kengästä pohjallinen irti ja mittaa pohjallinen jättäen kantapään reunaan 1cm tilaa.
  5. Kenkä on sopiva jos käyntivaraa on 17mm-12mm, talvikengässä 20mm-15mm.


Näistä mittaustavoista ensimmäinen esimerkki on aloittelevalle mittaajalle varmempi tapa saada mittaus oikein.


Minkälainen on hyvä kenkä lapselle?

Seuraavaksi kerron hyvän kengän ominaisuuksia, mitkä tulisi ottaa huomioon, kun valitaan lapselle kenkää. Nämä ominaisuudet tulisi olla niissä kengissä mitä käytetään eniten. Juhlakengät ja vähällä käytöllä olevat kengät ovat erikseen. Toki niidenkin tulee olla oikean kokoiset (katso yllä).


Joustavuus

Lapsen kengän tulisi olla kiertolöysä eli kengän tulisi joustaa, kun sitä taivutetaan kengän etuosasta  sekä keskeltä niin kuin tiskirättiä. Varsinkin mitä pienempi lapsi ja niin sanottujen käyttökenkien tulisi olla mahdollisimman joustavat. Näin jalkaterän ja nilkan lihakset pääsevät toimimaan oikealla tavalla ja jalkaterän ja nilkan lihakset vahvistuvat. Lapsen onkin hyvä olla mahdollisimman paljon paljain varpain ja erilaisissa maastoissa. Näin jalkojen lihakset pääsevät kehittymään ja ehkäistään erilaisten jalkojen virheasentojen syntyminen. Joustavuutta pitäisi olla myös talvikengissä.


Etuosan tulee joustaa

Kenkää tulee voida vääntää kuin tiskirättiä




Riittävä tila varpaille

Varpailla pitäisi olla sopivasti tilaa liikkua sekä leveys että pystysuunnassa. Monet kengät kapenevat kärkeä kohti, mutta lasten kengissä kärjen tulisi olla mahdollisimman tilava ja pyöreä. Lapsilla on melko leveä jalan etuosa ja varpailla pitää olla tilaa. Liian pieni kärkitila voi aiheuttaa iho- ja kynsimuutoksia sekä pidemmällä aikavälillä vaivaisenluun I- tai V-varpaisiin.


Riittävästi tilaa varpaille eikä etuosa kapene liikaa




Tukeva kantakappi ja suora lesti

Kengässä on kantapään kohdalla melko kova kantakappi. Tämän olisi tärkeää olla tukeva, jotta lapsen jalka pysyisi kengässä eikä liikkuisi liikaa edes takaisin. Kengän lestin tulisi myös olla suora. Eli kun kenkää katsoo pohjapuolelta se on suht suora eikä jalan etuosa käänny minnekään suuntaan esimerkiksi banaanin muotoisesti. Käyrä lesti ohjaa jalan suuntaa väärin kävellessä.


Kiinnitys

Kengissä tulisi olla joko tarra- tai nauhakiinnitys. Näin kenkää voi kiristää sopivan kokoisesti jotta kenkä pysyy hyvin jalassa eikä jalka pääse liikkumaan kengän sisällä liikaa edes-takaisin.






Kengän sisäpohjallinen

Pohjallisen tulisi olla suora, eikä siinä saa olla mitään tukia. Esimerkiksi pitkittäiskaaren tukea tms. Tuet passivoittavat jalan omat lihakset eivätkä lihakset näin ollen pääse vahvistumaan. Erikseen on ammattilaisen tekemät pohjalliset, jotka on katsottu aina tarpeen mukaan. Sisäpohjallisen olisi myös hyvä olla irrotettava, jotta sitä voi mitata ja tarvittaessa tuulettaa.


Suora ja tueton pohjallinen. Talvikengässä on hyvä olla lämminpohjallinen.




Ulkopohja

Pohjassa ei saa olla korkoa ja pohjan tulisi sivusta katsottaen olla suora. Joissain kengissä pohja kaartuu ylöspäin ja tämä ohjaa jalkoja virheelliseen kävelyyn ja passivoittaa jalan lihaksia.


Suora ja koroton ulkopohja.






Hyväksi todettuja merkkejä

Tällä hetkellä parhaimmat kengät olen löytänyt Superfitiltä. Niissä täyttyy hyvän kengän kriteerit. Myös muutamat Vikingin kengät ovat olleen hyviä mutta osa Vikingin kengistä ovat olleet todella jäykkiä. Myös suomalaiset Feelmax kengät on suunniteltu näiden kriteerien mukaisesti, mutta minulla ei ole niistä itselläni henkilökohtaista kokemusta. Kenkiä ostaessa tärkeintä on kokeilla ja väännellä rohkeasti eri kenkiä merkistä välittämättä, nimittäin välillä saattaa yllättyä.








Siinä oli pähkinänkuoressa lasten jalkojen mittaus ja lapsen hyvän kengän kriteerit! Nyt malliesimerkkinä oli talvikenkä, mutta samat kriteerit pätee myös muina vuodenaikoina. Kiitos, kun luit kirjoitukseni! Käy myös katsomassa FB-sivuni Jalkaterapeutti Reetta Jauhiainen ja ota sivuni seurantaan!